Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2015

Himachal Pradesh History - PART 2 | HP GK Questions and Answers | Himachal Pradesh General Knowledge | HP GK Study

1. Who built the Taragarh Fort?
Ans: Jagat Singh (Chamba)

2. Who built Nagarkot Fort?
Ans: Susharma

3. Who built Kamlahgarh Fort?
Ans: Suraj Sen

 4. Who built Damadam Mahal?
Ans: Suraj Sen (Mandi)

5. Who built Nahan Fort?
Ans: Karam Prakash

6. Who built Sheesh Mahal?
Ans : Fateh Prakash (Nahan); Moti Mahal at Nahan was also built by same ruler.

7. Who built Shahpur Fort?
Ans: Bhaktmal (Shahpur)

8. Who was the builder of Rani Tal Garden?
Ans: Shamsher Prakash

9. Who built Hidimba Temple at Manali?
Ans: Raja Bahadur Singh

10. Who was the founder of Manimahesh Temple at Chamba?
Ans: Meru Verma

11. Who built Naina Devi Temple at Bilaspur?
Ans: Raja Veer Chand

12. Who is known as Pahari Gandhi?
Ans: Baba Kanshi Ram

13. Who gave this title?
Ans: Pt. Jawahar Lal Nehru

14. Who was popularly known as Kaviraj?
Ans: Padma Dev

15. Major Somnath Sharma belonged to which Distt.?
Ans: Kangra

16. Who wrote the book "The Wonderland Himachal Pradesh"?
Ans: Jag Mohan Balokhra

17. Who was the author of " A History of Ma…

History of Himachal Pradesh - PART 1 | HP history questions | Himachal Pradesh history | HP GK Study

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Mandi, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu. Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket. 


>> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ?
Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma

1. Who was the founder of Chamba State?
Ans: Meru Verma in 550 A.D

2. Who was the founder of Kehlur State?
Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D

3. Who founded Suket State?
 Ans: Veer Sen in 765 A.D

4.  Who founded Nalagarh State?
Ans: Ajay Chand in 100 A.D.

5. Who was the founder of Nurpur State?
Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D.

6.  Who was the founder of Sirmour State?
Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D

7.  Who founded Trigarta State?
 Ans: Raja Susharma

8. Who was the founder of the princely state of Mandi?
Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D; Ajbar Sen was the founder of historical city of Mandi in 1526 AD.

 9…

Himachal Pradesh - Abode of Gods | Crown of Himalayas

The Jewel of the Himalayas: Himachal Pradesh is blessed with some of the most spectacular landscapes in the world. Himachal Pradesh extends between 32 22' 40'' N to 33 12' 44" N latitudes 75 47' 55" E to 79 04' 20" E longitudes. Its area is 55,673 sq.km . It is larger than Punjab but in terms of population, it is ranked 21st in the country. According to the 2011 census, itstotal population is 68,64,602.                 
Himachal Pradesh has a large and diverse physical resource base. Its physical diversity, coupled with a fine climate, has high economic value for the tourist industry. Himachal Pradesh has forests, occupying nearly 66 per cent of the total area. The forests form an important source of income providing raw materials for industries, fodder and nutritious grass for the livestock and material for the needs of the cultivators and other people.

Himachal Pradesh has enormous potential for the generation ofhydel power with estimation of 80…