Skip to main content

History of Himachal Pradesh - PART 1 | HP history questions | Himachal Pradesh history | HP GK Study

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Mandi, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu. Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket. 

Fort built by Raja Sansar Chand
Sujanpur Tira Fort

>> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ?
Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma

 1. Who was the founder of Chamba State?
Ans: Meru Verma in 550 A.D

2. Who was the founder of Kehlur State?
Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D

3. Who founded Suket State?
 Ans: Veer Sen in 765 A.D

4.  Who founded Nalagarh State?
Ans: Ajay Chand in 100 A.D.

5. Who was the founder of Nurpur State?
Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D.

6.  Who was the founder of Sirmour State?
Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D

7.  Who founded Trigarta State?
 Ans: Raja Susharma

8. Who was the founder of the princely state of Mandi?
Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D; Ajbar Sen was the founder of historical city of Mandi in 1526 AD.

 9. Who was the founder of Guler State?
Ans: Hari Chand in 1405 A.D

10. Who founded Kiothal State?
Ans: Giri Sen in 765 A.D

 11. When was the battle of Bilaspur and Hadur fought?
Ans: 630 A.D

12. When did Mahmud Ghaznavi invade Kangra Fort?
Ans: 1009 A.D

13. When did Jahangir capture Kangra?
Ans: 1620 A.D

14. When was the battle of Bhangani fought?
Ans: 1686 A.D; Between Guru Gobind Singh and Bhim Chand

15. When did Gurkha forces capture Kangra?
Ans: 1805

16. The Kangra fort recaptured by Maharaja Ranjit Singh in -----
Ans: 1809

17. When was the battle between Gurkhas and British fought?
Ans: 1814-15

18. When did Jugga agitation occur in Kahloor (Bilaspur)?
Ans: 1883

19. When did Mandi conference take place?
Ans: 1946
Mandi, Himachal Pradesh
Rewalsar, Mandi

20: When was Interim government of Himachal Pradesh formed?
Ans: 1948

21. When was Himachal Pradesh declared a Union Territory?
Ans: 1956

22. When Himachal Pradesh attained full statehood as the eighteenth state of the Indian Union?
Ans: 1971

23. Himachal Pradesh University was established in :
Ans: 1971

24. When was Palampur Agriculture University founded?
Ans: 1978

25. When was Dr YS Parmar University of Horticulture and Forestry set up?
Ans: 1985

 26. When was HPSSB set up at Hamirpur?
Ans: 1998

27. When was the battle of Haloti fought?
Ans: 1670 A.D

28. Who was the first governor of Himachal Pradesh?
Ans: S. Chakravarti

29. Who was the first Lt. Governor of Himachal Pradesh?
Ans: Himmat Singh

30. Who was the first Chief Minister of Himachal Pradesh?
Ans: Dr. Y.S Parmar

31. Who was the first Chief Justice of High Court?
Ans: Justice M.H Beg

32. Who was the first Army Chief from Himachal Pradesh?
Ans: Gen. V.N Sharma

33. Which is the oldest princely state?
Ans: Trigarta (Kangra)

34. Who was the first person from Himachal Pradesh to become Chief Justice of India?
Ans: Mehar Chand Mahajan

35. Who is the first Lady Speaker of Vidhan Sabha?
Ans: Vidya Stokes

36. Which ruler shifted the capital from Bharmaur to Chamba?
Ans: Sahil Verman

37. Lord Mayo visited Chamba in which year?
Ans: 1871

38. Which king of Kangra organized all the hill chiefs between Jammu and Kangra in 1588-89 against Akbar? 
Ans: Raja Bidhi Chand

 39. Which ruler of Kutlehar expelled the Sikhs from Kotwalbah fort during the first Sikh war?
Ans: Narain Pal

40. Who was the first European to visit Chamba and in which year?
Ans: Mr Vinge in 1839 A.D

 41. The chief commissioner was replaced by Lt. Governor in which year?
Ans: November 1951

42. Who led the Dhami Movement in 1939?
Ans: Bhagmal Sautha

43. Who was the leader of Suket Styagrah?
Ans: Pandit Padma Dev

44. Which state was ruled by famous ruler Raja Kheri Singh?
Ans: Bushahar

Comments

Popular Posts

Himachal Pradesh General Knowledge| HP GK Study | HP Allied Servcies exams questions and answers

In this post, I am bringing those questions which are hardly known to most of the aspirants. I hope you will be more than happy to know the unknown things related to Education and media for HP GK :



1. What is the name of a Hindi Magazine (monthly) which was started during the early sixties but remained suspended during 1956-66?
Ans: Sahitya Darshan

2. After the suspension, when was the above-mentioned magazine revived?
Ans: At the end of 1967

3. Which non- regional newspaper commands the largest circulation in Himachal Pradesh?
Ans: The Tribune; It's probably because this paper is published from Chandigarh - a place nearest to the state of Himachal Pradesh

4. What are the major dialects in which AIR Shimla broadcasts programmes?
Ans : Kangri, Chambiali, Mandiyali, Kinnauri and Sirmauri

5. Under the reign of which ruler, the education system in Himachal Pradesh flourished?
Ans: Raja Shamsher Prakash of Sirmaur

6. Which ruler had established a "madrasa" at Nahan to impart education i…

Fairs and festivals of Himachal Pradesh | Himachal GK | HP Allied Services questions | HPSSSB examinations questions answers | Himachal Pradesh General Knowledge

Himachal Pradesh has numerous fairs and festivals and to Himachalis any opportunity for celebrations is welcome. All these colourful festivals and fairs provide healthy recreation and marketing places for the inhabitants.
Traders from far and near join these fairs to display articles like clothes, wool, pashmina, furs, leather, pottery, metalware, ornaments as well as other local products.

>> Important Fairs in Himachal Pradesh :
- Minjar Fair: Celebrated in the district of Chamba at a place 'Chaugan' in Chamba town. Minjar means Maize flowers. This fair starts on the second Sunday of 'Sawan' month (August).
- Kullu Dussehra:It begins on the Vijay Dashmi day in Kullu District and continues for seven days.
- Shivratri Fair: Celebrated in Mandi District during the month of February on Shivratri Day. This fair also lasts for seven days and artists from different parts of the country provide their performances.
- Naina Devi Fair: It is held at Naina Devi temple, Bilaspur i…

Test your preparation 1 : Previous Year Question Paper | RFO Exam Himachal | Questions asked in Range Forest Officer (RFO) Exam 2017

1. Who is the author of "Travels in Kashmir and Ladakh"?
a) James Tod
b) Vincent Smith
c) E.J Rapson
d) G.T Vigne

2. Who succeeded to the throne of Kangra princely state when Raja Hari Chand 1 was presumed dead but was actually alive?
a) Megh Chand
b) Karam Chand
c) Suvira Chand
d) Dharam Chand


3. Who guided Raja Sahil Verman of Chamba princely state on matters concerning the setting up of new capital of the state at its present location--Chamba?
a) Yugakar
b) Saumatika
c) Yogi Charpatnath
d) Tarushka

4. Around which year was Moravian Mission with its headquarters at Kyelang (Lahaul) set up?
a) 1823 A.D
b) 1835 A.D
c) 1853 A.D
d) 1875 A.D

5. During or about the reign of which Raja of Bilaspur princely state his state (and all other Shimla hill states) became subject and Tributay to the Mughal Empire?
a) Gyan Chand
b) Fateh Chand
c) Megh Chand
d) Rattan Chand

6. According to Vikram Sambat when was a treaty concluded between Maharaja Ranjit Singh of Lahore and Raja Sansar Chand of Kangra by which the