Skip to main content

HP Council of Ministers | Cabinet Ministers of Himachal | Himachal Pradesh Current Affairs

Himachal Pradesh like other states of India is a part of Federal Union. It is a full-fledged state, headed by a governor and governed by a Chief Minister and his Council of Ministers. 

Historical Church at Shimla MallRoad
Night view of Church at the MallRoad, Shimla

1. Governor of Himachal Pradesh :
ANS: Bandaru Dattatreya

2. Chief Justice of Himachal Pradesh :
ANS: Lingappa Narayana Swamy

3. Chief Minister of Himachal Pradesh :
ANS: Jai Ram Thakur; Other departments under CM includes Finance, General Administrations, Home, Planning, etc.

4. Who is the speaker of HP Vidhan Sabha:
ANS: Vipin Singh Parmar

5. Who is the Deputy Speaker of HP Vidhan Sabha:
ANS: Hans Raj

6. Leader of opposition in HP Legislative Assembly :
ANS : Mukesh Agnihotri, INC

7. 
Jal Shakti Minister :
ANS: Mahender Singh; Other departments include Horticulture, Sainik Welfare  and Revenue

8.Rural Development & Panchayati Raj Minister :
ANS: Virender Kanwar; Other deptt. include Agriculture, Animal husbandry and Fisheries

9. Urban Development, Town and Country Planning, Housing Minister :
ANS: Suresh Bhardwaj

10. Food, Civil Supplies and Consumer affairs minister :
ANS: Rajinder Garg

11. Who is the Social Justice and Empowerment minister of Himachal Pradesh?
ANS: Sarveen Chaudhary

12. Forest Minister of H.P:
ANS: Rakesh Pathania; also handles Youth Services and Sports department 

13. Education Minister of Himachal Pradesh :
ANS: Govind Singh Thakur

14. Health and Family Welfare Minister of H.P
ANS: Rajiv Saizal

15. MPP and Power minister of Himachal :
ANS: Sukh Ram Chaudhary

16. Who is Agriculture minister of Himachal Pradesh?
ANS: Ram Lal Markanda; Other departments include Tribal Development, Information and Technology

17.  Industries Minister of H.P :
ANS: Bikram Singh; Other deptt. includes Labour & Employment, Transport 

18. Technical Education Minister :
ANS: 
Ram Lal Markanda; also looks after Vocational and Industrial Training, Tribal Development, Information Technology


Comments

Popular Posts

History of Himachal Pradesh - PART 1 | HP history questions | Himachal Pradesh history | HP GK Study

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Mandi, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu. Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket.  Sujanpur Tira Fort >> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ? Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma   1. Who was the founder of Chamba State? Ans: Meru Verma in 550 A.D 2. Who was the founder of Kehlur State? Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D 3. Who founded Suket State?  Ans: Veer Sen in 765 A.D 4.  Who founded Nalagarh State? Ans: Ajay Chand in 100 A.D. 5. Who was the founder of Nurpur State? Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D. 6.  Who was the founder of Sirmour State? Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D 7.  Who founded Trigarta State?  Ans: Raja Susharma 8. Who was the founder of the princely state of Mandi? Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D;

Himachal Pradesh General Knowledge - Major Rivers in Himachal Pradesh | Rivers, their tributaries and Lakes of Himachal Pradesh

A) Rivers in Himachal Pradesh : The major drainage system of Himachal Pradesh is based on the flow of rivers like Chenab, Ravi, Beas, Satluj and Yamuna . Rivers in Himachal Pradesh have a unique distinction of providing water to Indus and Gangetic basins.  The water passes into both Bay of Bengal as well as the Arabian Sea. Himachal Pradesh Rivers 1. Satluj : Vedic Name : Satudri Sanskrit Name : Shatdru Origin : Rakas Tal near Mansarover Lake Major Tributaries : Nogli, Baspa, Spiti Distance covered in Himachal : 320 km 2. Beas : Vedic Name : Arijikiya or Arijikuja Sanskrit Name : Vipasa Origin : Byas Kund at Rohtang Pass Major Tributaries : Banganga, Chakki, Parbati, Uhl, Tirthan, Luni, Sainj, Binwa, Harli Distance covered in Himachal : 256 km 3. Ravi : Vedic Name : Purushni Sanskrit Name : Iravati Origin : Bara Banghal (Bhandal and Tantgiri Glaciers) Major Tributaries :Tantgiri, Chatrini, Siul, Bhandar, Baira Distance covered in Himachal :158 km 4. Ch

Himachal Pradesh General Knowledge| HP GK Study | HP Allied Servcies exams questions and answers

In this post, I am bringing those questions which are hardly known to most of the aspirants. I hope you will be more than happy to know the unknown things related to Education and media for HP GK : 1. What is the name of a Hindi Magazine (monthly) which was started during the early sixties but remained suspended during 1956-66? Ans: Sahitya Darshan 2. After the suspension, when was the above-mentioned magazine revived? Ans: At the end of 1967 3. Which non- regional newspaper commands the largest circulation in Himachal Pradesh? Ans: The Tribune; It's probably because this paper is published from Chandigarh - a place nearest to the state of Himachal Pradesh 4. What are the major dialects in which AIR Shimla broadcasts programmes? Ans : Kangri, Chambiali, Mandiyali, Kinnauri and Sirmauri 5. Under the reign of which ruler, the education system in Himachal Pradesh flourished? Ans: Raja Shamsher Prakash of Sirmaur 6. Which ruler had established a "madrasa&quo

Fairs and festivals of Himachal Pradesh | Himachal GK | HP Allied Services questions | HPSSSB examinations questions answers | Himachal Pradesh General Knowledge

Himachal Pradesh has numerous fairs and festivals and to Himachalis any opportunity for celebrations is welcome. All these colourful festivals and fairs provide healthy recreation and marketing places for the inhabitants. Traders from far and near join these fairs to display articles like clothes, wool, pashmina, furs, leather, pottery, metalware, ornaments as well as other local products. >> Important Fairs in Himachal Pradesh : - Minjar Fair: Celebrated in the district of Chamba at a place 'Chaugan' in Chamba town. Minjar means Maize flowers. This fair starts on the second Sunday of 'Sawan' month (August). - Kullu Dussehra: It begins on the Vijay Dashmi day in Kullu District and continues for seven days. - Shivratri Fair: Celebrated in Mandi District during the month of February on Shivratri Day . This fair also lasts for seven days and artists from different parts of the country provide their performances. - Naina Devi Fair: It is held at Naina Devi