Skip to main content

HPSSSB STAFF NURSE EXAM - Questions and Answers

This post is focused on Staff Nurse Examination conducted by HPSSSB. I took these questions with reference to the examination held in 2016 and sharing with you. Hope all the nursing aspirants of Devbhoomi would like this post. Any suggestions and improvements are always welcome.

   

1. Adequacy of fluid replacement in a patient with shock is best determined by:
a) Systolic blood pressure above 100 mm Hg
b) Diastolic blood pressure above 100mm Hg
c) Urine output of 30 ml per hour
d) Urine output of 50 ml per hour
ANS : (c)

2. The most common symptom of a sliding hiatal hernia is :
a) Feeling of fullness
b) Difficulty in breathing
c) Gastroesophageal reflux
d) All of the above
ANS : (c)

3. The axial skeleton consists of :
a) 40 bones
b) 80 bones
c) 100 bones
d) 126 bones
ANS : (b)

4. Quarantine is related to :
a) Maximum incubation period
b) Minimum incubation period
c) Serial interval
d) Generation time
ANS : (a)

5. Persistent lack of appetite often occurring with vomiting and severe weight loss is referred to as :
a) Stuttering
b) Anorexia Nervosa
c) Bulimia Nervosa
d) Pica
ANS: (b)

6. The most common method of reproduction of bacteria is :
a) Binary fission
b) Budding
c) Fusion
d) Spore formation 
ANS: (a)

7. The first indicator of PEM is :
a) Underweight for age
b) Underweight for height
c) Underweight for economic status
d) Underheight for age
ANS: (a)

8. While assessing vital signs of a patient having recurrent attack of seizures the nurse should :
a) Take an axillary temperature every 4 hour
b) Observe for bradycardia
c) Observe for bradypnea
d) All of the above
ANS: (a)

9. A patient who keeps repeating a word over and over demonstrating :
a) Neologism
b) Circumstantiality
c) Stereotype
d) Senility
ANS: (c)

10. The nurse is assessing vital signs of a patient with head injury. Which of the following findings indicates increased intracranial pressure :
a) Tachycardia
b) Bradypnea
c) Widened pulse pressure
d) Decreased body temperature
ANS: (c)

11. A hormone that stimulates the flow of pancreatic enzyme is :
a) Entrocrinin
b) Pancreozymin
c) Enterogastrone
d) Cholecystokinin
ANS: (b)

12. Objective measurement of a patient's level of consciousness is best determined by using the Glasgow scale is called :
a) Consciousness scale
b) Communication scale
c) Coma scale
d) Stimuli scale
ANS: (c)

13. When planning care for a person with a burn on the upper part of the body involving face and neck. Which of the following nursing diagnosis should take the highest priority :
a) Fluid volume deficit
b) Body image disturbances
c) Ineffective airway clearance
d) Risk of infection
ANS: (c)

14. After lumber laminectomy nurses should :
a) Encourage the patient to cough
b) Instruct the patient to bend knees when turning
c) Assess the patient for indications of peritonitis
d) Logroll the patient by using draw sheet
ANS: (c)


   
15. Pulse pressure of B.P. 140/90 mm of Hg is :
a) 50 mm of Hg
b) 140 mm of Hg
c) 90 mm of Hg
d) None of the above
ANS: (d)

16. A patient admitted in emergency ward with diagnosis of cardiac arrest. Cardio Pulmonary resuscitation is to be given. The nurse knows that ratio of compression to ventilation to adult by one person is :
a) 5:1
b) 15:2
c) 1:5
d) 10:2
ANS: (a)

17. The time required to read the Mantoux test :
a) 12 to 24 hours
b) 24 to 48 hours
c) 48 to 72 hours
d) > 72 hours
ANS: (c)

18. Drugs that contract pupil of the eye is called:
a) Meiotic
b) Mydriatics
c) Lozenges
d) Demulcents
ANS: (a)

19. Antidote of Magnesium Sulphate is :
a) Calcium gluconate
b) Diazepam
c) Calcium Chloride
d) Nelorphine hydrochloride
ANS: (a)

20. Wilm's tumor is a condition affecting :
a) Kidney
b) Bone
c) Liver
d) Brain
ANS: (a)

21. Waiter's tip position is seen in :
a) Bell's palsy
b) Facial palsy
c) Erb's palsy
d) Congenital dislocation of hips
ANS: (c)

22. For administering 3000 ml of fluid in 24 hours the flow rate is :
a) 15 drops/minute
b) 31 drops/minute
c) 45 drops/minute
d) 60 drops/minute
ANS: (b)

23. Relationship of fetal head and limbs to its trunk is called :
a) Lie
b) Presentation
c) Attitude
d) Position
ANS: (c)

24.Diagnostic of rabies :
a) Guarnieri bodies
b) Negri bodies
c) Cow dry A body
d) Cow dry B body
ANS: (b)

25. Fothergill's operation is done for:
a) Cervical tear 
b) Cervical cancer
c) Uterine infection
d) Uterine prolapsed
ANS: (d)

Comments

Popular Posts

History of Himachal Pradesh - PART 1 | HP history questions | Himachal Pradesh history | HP GK Study

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Mandi, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu. Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket. 


>> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ?
Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma

1. Who was the founder of Chamba State?
Ans: Meru Verma in 550 A.D

2. Who was the founder of Kehlur State?
Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D

3. Who founded Suket State?
 Ans: Veer Sen in 765 A.D

4.  Who founded Nalagarh State?
Ans: Ajay Chand in 100 A.D.

5. Who was the founder of Nurpur State?
Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D.

6.  Who was the founder of Sirmour State?
Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D

7.  Who founded Trigarta State?
 Ans: Raja Susharma

8. Who was the founder of the princely state of Mandi?
Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D; Ajbar Sen was the founder of historical city of Mandi in 1526 AD.

 9…

Himachal Pradesh General Knowledge - Major Rivers in Himachal Pradesh | Rivers, their tributaries and Lakes of Himachal Pradesh

A) Rivers in Himachal Pradesh :

The major drainage system of Himachal Pradesh is based on the flow of rivers like Chenab, Ravi, Beas, Satluj and Yamuna. Riversin Himachal Pradesh have a unique distinction of providing water to Indus and Gangetic basins.  The water passes into both Bay of Bengal as well as the Arabian Sea.

1. Satluj :
Vedic Name : Satudri
Sanskrit Name : Shatdru
Origin : Rakas Tal near Mansarover Lake
Major Tributaries : Nogli, Baspa, Spiti
Distance covered in Himachal : 320 km

2. Beas :
Vedic Name : Arijikiya or Arijikuja
Sanskrit Name : Vipasa
Origin : Byas Kund at Rohtang Pass
Major Tributaries : Banganga, Chakki, Parbati, Uhl, Tirthan, Luni, Sainj, Binwa, Harli
Distance covered in Himachal : 256 km

3.Ravi :
Vedic Name : Purushni
Sanskrit Name : Iravati
Origin : Bara Banghal (Bhandal and Tantgiri Glaciers)
Major Tributaries :Tantgiri, Chatrini, Siul, Bhandar, Baira
Distance covered in Himachal :158 km

4. Chenab
Vedic Name :ChandraBhaga
Sanskrit Name : Askini or Iskamati
Origin : Bara …

Himachal Pradesh General Knowledge| HP GK Study | HP Allied Servcies exams questions and answers

In this post, I am bringing those questions which are hardly known to most of the aspirants. I hope you will be more than happy to know the unknown things related to Education and media for HP GK :



1. What is the name of a Hindi Magazine (monthly) which was started during the early sixties but remained suspended during 1956-66?
Ans: Sahitya Darshan

2. After the suspension, when was the above-mentioned magazine revived?
Ans: At the end of 1967

3. Which non- regional newspaper commands the largest circulation in Himachal Pradesh?
Ans: The Tribune; It's probably because this paper is published from Chandigarh - a place nearest to the state of Himachal Pradesh

4. What are the major dialects in which AIR Shimla broadcasts programmes?
Ans : Kangri, Chambiali, Mandiyali, Kinnauri and Sirmauri

5. Under the reign of which ruler, the education system in Himachal Pradesh flourished?
Ans: Raja Shamsher Prakash of Sirmaur

6. Which ruler had established a "madrasa" at Nahan to impart education i…

Fairs and festivals of Himachal Pradesh | Himachal GK | HP Allied Services questions | HPSSSB examinations questions answers | Himachal Pradesh General Knowledge

Himachal Pradesh has numerous fairs and festivals and to Himachalis any opportunity for celebrations is welcome. All these colourful festivals and fairs provide healthy recreation and marketing places for the inhabitants.
Traders from far and near join these fairs to display articles like clothes, wool, pashmina, furs, leather, pottery, metalware, ornaments as well as other local products.

>> Important Fairs in Himachal Pradesh :
- Minjar Fair: Celebrated in the district of Chamba at a place 'Chaugan' in Chamba town. Minjar means Maize flowers. This fair starts on the second Sunday of 'Sawan' month (August).
- Kullu Dussehra:It begins on the Vijay Dashmi day in Kullu District and continues for seven days.
- Shivratri Fair: Celebrated in Mandi District during the month of February on Shivratri Day. This fair also lasts for seven days and artists from different parts of the country provide their performances.
- Naina Devi Fair: It is held at Naina Devi temple, Bilaspur i…