Skip to main content

STAFF NURSE EXAM Questions and Answers | HPSSSB staff nurse exam | Nursing exam MCQs

1. An example of probiotic food:
A. Milk
B. Apple
C. Carrot
D. Kefir

ANS: D

2. The sub-mission of National Health Mission launched in May 2013 to expand health coverage to urban areas:
A. EAG
B. JSY
C. NUHM
D. NRHM

ANS: C

3. Which of the following is not an application of nanotechnology in the food industry?
A. Genetic recombination
B. Antimicrobial packing
C. Enhanced nutrient delivery
D. Improved texture

ANS: A

4. Probiotic bacteria taken together with prebiotics that supports their growth are called :
A. Symbiosis
B. Synbiotics
C. Prebiotics
D. Neobiotics

ANS: B

5. The iron requirement of an NPNL adult woman is :
A. 21 mg/dL
B. 28 mg/dL
C. 31 mg/dL
D. 38 mg/dL

ANS: A

6. An example of non-conventional novel food developed for nutrition security :
A. Soya chunks
B. Bengal gram flour
C. Egg
D. Vegetables

ANS: A

7. Which among the following is not produced using gene technology?
A. Alpha amylase
B. Chymosin
C. Protease
D. Ptyalin

ANS: A

8. An example of conditionally essential fatty acid :
A. Butyric acid
B. Stearic acid
C. Arachidonic acid
D. Palmitic acid

ANS: C

9. Fat soluble Vitamins are mainly stored in :
A. Kidney
B. Stomach
C. Liver
D. Blood

ANS: C

10. A source of soluble fibre is :
A. Wheat bran
B. Sugars
C. Honey
D. Oats

ANS: D

11. In Kidney failure patients, the GFR will be :
A. 90 ml or more/min
B. 15 ml or less/min
C. 60 ml or more/min
D. 60 ml or less/min

ANS: B

12. Tube feeding is also known as :
A. Parental feeding
B. Bolus feeding
C. Gavage feeding
D. Supplementary feeding

ANS: C

13. Which of the following is a rich source of omega-3 fatty acids?
A. Fatty fish
B. Butter
C. Lard
D. Sunflower oil

ANS: A

14. Which of the following is a form of Vitamin D?
A. Phytosterol
B. Cholecalciferol
C. Phytoergoesterol
D. Ergosterol

ANS: B

15. Aetiological factor for peptic ulcer :
A. H.Pylori
B. Stress
C. Eating habits
D. All of the above

ANS: D

16. Which of the following is not an essential element of food security?
A. Adequate availability of food
B. Efficient distribution
C. Supplementary feeding
D. Availability of adequate purchasing power with people

ANS: C

17. The best enhancer of iron absorption in the body:
A. Oxalic acid
B. Ascorbic acid
C. Phytic acid
D. Tannins

ANS: B

18. Iodine deficiency does not cause:
A. Mental retardation
B. Dermatitis
C. Miscarriage
D. Vision impairment

ANS: D

19. Anaemia in the rural population may be due to infestation with :
A. Tape worm
B. Pin worm
C. Hook worm
D. Round worm

ANS: C

20. Angular stomatitis and cheilosis are symptoms of the deficiency of :
A. Niacin
B. Calcium
C. Thiamin
D. Iron

ANS: A

21. The most distinguishing trait of autistic child is :
A. Echolalia
B. Inadequate motor development
C. Inability to relate to parents
D. Low IQ

ANS: A

22. VAD is more prevalent among :
A. Young children
B. Girls
C. Adult women
D. Adolescent

ANS: A

23. Assessment of development in children does not involve the measurement of :
A. Abilities
B. Incidental infections
C. Development tasks they can carry out
D. Aptitude

ANS: B

24. FSSAI stands for :
A. Food Standards and Safety Authority of India
B. Food Safety and Standards Authority of India
C. Food Service Systems Authority of India
D. Food Science Systems Authority of India

ANS: B

25. Which of the following is a thermophile?
A. Salmonella
B. Staphylococcus
C. Bacilius
D. E.Coli

ANS: C

26. Bifidobacteria is an example of a :
A. Probiotic
B. Prebiotic
C. Virus
D. Pathogen

ANS: A

27. The mental age of a boy is 12 years and chronological age is 10 years. What is the IQ of this boy?
A. 100
B. 120
C. 85
D. 140

ANS: B

28. The Social Welfare Board in 1953 was set up with the object of protecting :
A. Child
B. Child and women
C. Scheduled Caste and Scheduled Tribe
D. All of the above

ANS: B

29. Which of the following drug is an example for Benzodiazepine :
A. Chlordiazepoxide
B. Doxepine
C. Clozapine
D. Clomipramine

ANS: A

30. Scar tissue formation is otherwise known as :
A. Granulation
B. Necrosis
C. Proliferation
D. Fibrosis

ANS: D

31. Which is the most abundant tissue within the human body:
A. Epithelial tissue
B. Connective tissue
C. Muscle
D. Neuron

ANS: B

32. A condition in which a bone matrix is lost, which makes the bone more susceptible to fracture is :
A. Osteomalacia
B. Rickets
C. Osteosarcoma
D. Osteoporosis

ANS: D

33. Foetal circulation consists of :
A. Arteries carrying oxygenated blood to foetus
B. Two umbilical veins and one umbilical artery
C. Two umbilical arteries and one umbilical vein
D. Veins carry deoxygenated blood to foetus

ANS: C

34. A nurse in medical ward had a needle stick injury, after injecting a patient with long term fever. Which diagnostic test would be done for her?
A. ELISA test
B. Antibody titers
C. ANA
D. Skin biopsy

ANS: A

35. The joint between trapezium and the first metacarpal bone of the thumb is an example of:
A. Saddle joint
B. Pivot joint
C. Hinge joint
D. Condyloid joint

ANS: A

36. The largest cranial nerve is :
A. Vagus nerve
B. Abduscent
C. Trigeminal
D. Spinal accessory

ANS: C

37. C- Reactive protein is a substance produced during inflammations in the body. It is produced in:
A. Kidney
B. Bone marrow
C. Liver
D. Stomach

ANS: C

38. Maximum score in glasgowcoma scale is :
A. 10
B. 15
C. 12
D. 16

ANS: B

39. Hypophysis cerebri is located in sella turcia, which is a depression in the body of:
A. Sphenoid bone
B. Ethmoid bone
C. Temporal bone
D. Frontal bone

ANS: A

40. Which of the following blood component therapeutically provide all the coagulation factors?
A.Whole blood
B. Fresh frozen plasma
C. Platelet rich plasma
D. Cryo precipitate

ANS: B

41. Primary responsibility of nurse while caring a client with epidural analgesis is to observe for :
A. Tachy Cardia
B. Renal function
C. Level of Consciousness
D. Hypotension

ANS: D

42. The protein that is found only in mycocardium and increase of which is highly specific to myocardial damage:
A. Myoglobin
B. Troponin-T
C. Troponin-I
D. CK-MB

ANS: C

43. Most commonly observed affect in a schizophrenia patient is :
A. Elation
B. Sadness
C. Anger and hostility
D. Apathy and flatness

ANS: D

44. The part of brain concerned with hungers thirst is:
A. Thalamus
B. Hypothalamus
C. Internal capsule
D. Broca's area

ANS: B

45. The opening between Vocal Cords in the larynx is :
A. Epiglottis
B. Cricoid cartilage
C. Glottis
D. Thyroid cartilage

ANS: C

46. Among the foetal blood vessels, the highest oxygen content is seen in :
A. Umbilical artery
B. Ductus arteriosus
C. Pulmonary artery
D. Ductus venosus

ANS: D

47. Which of the following symptoms are characteristics of endometriosis?
A. Pelvic inflammation
B. Osteoporosis
C. Amenorrhoea
D. Painful menstruation and backache

ANS: D

48. Nurse's primary observation in a diabetic child admitted with ketoacidosis would be:
A. Hyperpnoea
B. Hypertension
C. Brady cardia
D. Bradypnoea

ANS: A

49. In which position, the nurse will keep herself while palpating a patient's neck with lymphadenopathy?
A. Patient's right side
B. Patient's left side
C. In front of the patient
D. At patient's back

ANS: D

50. The term cataplexy denotes :
A. Immobile position that is constantly maintained
B. Rigidity associated with catatonic states
C. Temporary loss of muscle tone
D. Catatonic symptom with rigid odd posture

ANS: C

Comments

Popular Posts

History of Himachal Pradesh - PART 1 | HP history questions | Himachal Pradesh history | HP GK Study

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Mandi, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu. Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket. 


>> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ?
Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma

1. Who was the founder of Chamba State?
Ans: Meru Verma in 550 A.D

2. Who was the founder of Kehlur State?
Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D

3. Who founded Suket State?
 Ans: Veer Sen in 765 A.D

4.  Who founded Nalagarh State?
Ans: Ajay Chand in 100 A.D.

5. Who was the founder of Nurpur State?
Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D.

6.  Who was the founder of Sirmour State?
Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D

7.  Who founded Trigarta State?
 Ans: Raja Susharma

8. Who was the founder of the princely state of Mandi?
Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D; Ajbar Sen was the founder of historical city of Mandi in 1526 AD.

 9…

Himachal Pradesh General Knowledge - Major Rivers in Himachal Pradesh | Rivers, their tributaries and Lakes of Himachal Pradesh

A) Rivers in Himachal Pradesh :

The major drainage system of Himachal Pradesh is based on the flow of rivers like Chenab, Ravi, Beas, Satluj and Yamuna. Riversin Himachal Pradesh have a unique distinction of providing water to Indus and Gangetic basins.  The water passes into both Bay of Bengal as well as the Arabian Sea.

1. Satluj :
Vedic Name : Satudri
Sanskrit Name : Shatdru
Origin : Rakas Tal near Mansarover Lake
Major Tributaries : Nogli, Baspa, Spiti
Distance covered in Himachal : 320 km

2. Beas :
Vedic Name : Arijikiya or Arijikuja
Sanskrit Name : Vipasa
Origin : Byas Kund at Rohtang Pass
Major Tributaries : Banganga, Chakki, Parbati, Uhl, Tirthan, Luni, Sainj, Binwa, Harli
Distance covered in Himachal : 256 km

3.Ravi :
Vedic Name : Purushni
Sanskrit Name : Iravati
Origin : Bara Banghal (Bhandal and Tantgiri Glaciers)
Major Tributaries :Tantgiri, Chatrini, Siul, Bhandar, Baira
Distance covered in Himachal :158 km

4. Chenab
Vedic Name :ChandraBhaga
Sanskrit Name : Askini or Iskamati
Origin : Bara …

Himachal Pradesh General Knowledge| HP GK Study | HP Allied Servcies exams questions and answers

In this post, I am bringing those questions which are hardly known to most of the aspirants. I hope you will be more than happy to know the unknown things related to Education and media for HP GK :



1. What is the name of a Hindi Magazine (monthly) which was started during the early sixties but remained suspended during 1956-66?
Ans: Sahitya Darshan

2. After the suspension, when was the above-mentioned magazine revived?
Ans: At the end of 1967

3. Which non- regional newspaper commands the largest circulation in Himachal Pradesh?
Ans: The Tribune; It's probably because this paper is published from Chandigarh - a place nearest to the state of Himachal Pradesh

4. What are the major dialects in which AIR Shimla broadcasts programmes?
Ans : Kangri, Chambiali, Mandiyali, Kinnauri and Sirmauri

5. Under the reign of which ruler, the education system in Himachal Pradesh flourished?
Ans: Raja Shamsher Prakash of Sirmaur

6. Which ruler had established a "madrasa" at Nahan to impart education i…

Fairs and festivals of Himachal Pradesh | Himachal GK | HP Allied Services questions | HPSSSB examinations questions answers | Himachal Pradesh General Knowledge

Himachal Pradesh has numerous fairs and festivals and to Himachalis any opportunity for celebrations is welcome. All these colourful festivals and fairs provide healthy recreation and marketing places for the inhabitants.
Traders from far and near join these fairs to display articles like clothes, wool, pashmina, furs, leather, pottery, metalware, ornaments as well as other local products.

>> Important Fairs in Himachal Pradesh :
- Minjar Fair: Celebrated in the district of Chamba at a place 'Chaugan' in Chamba town. Minjar means Maize flowers. This fair starts on the second Sunday of 'Sawan' month (August).
- Kullu Dussehra:It begins on the Vijay Dashmi day in Kullu District and continues for seven days.
- Shivratri Fair: Celebrated in Mandi District during the month of February on Shivratri Day. This fair also lasts for seven days and artists from different parts of the country provide their performances.
- Naina Devi Fair: It is held at Naina Devi temple, Bilaspur i…