Skip to main content

HPAS Exam 2020 result | HPPSC HPAS PRELIMS Exam 2020 Questions and Answers | HPAS 2020 result

Himachal Pradesh Administrative Services, Prelims Exam 2020 - Set D Questions and Answers [1 to 100] :

1. Which among the following variables/factors are not used in constructing Human Development Index of India?

(a) Life Expectancy at birth

(b) Real GDP per capita

(c) Morbidity

(d) All of the above

Answer: (c)

2. Disguised Unemployment means

(a) Marginal Productivity of labour is zero

(b) Marginal productivity of labour is positive

(c) Marginal productivity of labour is negative

(d) Both a and b

Answer: (a)

3. Human Development does not use which parameter while measuring gender inequality

(a) Sex Ratio

(b) Health

(c) Education

(d) Command over economic resources

Answer: (a)

4. SANKALP is launched to provide:

(a) Better healthcare for rural poor

(b) Better healthcare for urban poor

(c) Quality education

(d) Market relevant training to youth

Answer: (d)

5. Golden rule of fiscal policy in India is

(a) Borrowing only for current expenditure.

(b) Borrowing only for public investment

(c) Borrowing only for repayment of debt

(d) Borrowing for budget expenditure

Answer: (b)

6. Which of the following is an example of management performance indicator?

(a) Raw material used per unit of product

(b) Number of complaints from public or employees

(c) Containment concentration in surface soil

(d) Change in ground water level

Answer: (a)

7. Which of these is a dimension of CSR?

(a) Physiological

(b) Political

(c) Ecological

(d) Philanthropic

Answer: (d)

8. NGOs are recognized as _____ to focus and fix the problems present in the development process.

(a) Favoured child

(b) Unfavoured child

(c) Magic bullet

(d) Unmagic bullet

Answer: (c)

9. Which of the following is the primary goal for sustainable development?

(a) Increasing emissions

(b) Eliminating wastes and emissions

(c) Decreasing emissions

(d) Moderating emission and wastes

Answer: (d)

10. Eco mark label of India is

(a) A blue bird

(b) An earthen pot

(c) A red rose

(d) White Rabbit

Answer: (b)

11. Mass extinction of species do not occur due to which of the following factors:

(a) Global cooling

(b) Falling sea level

(c) Excessive rainfall

(d) Predation

Answer: (d)

12. A 40-watt bulb is used 6 hrs every day. Number of electric units consumed in 30 days:

(a) 12

(b) 1.2

(c) 2.4

(d) 7.2

Answer: (d)

13. In nuclear fission of U235 with a slow neutron bombardment produces energy approximately:

(a) 50 MeV

(b) 100 MeV

(c) 200 MeV

(d) 930 MeV

Answer: c)

14. Dental alloy for teeth filling contains:

(a) Silver, mercury, tin, copper and zinc

(b) Siler, gold, tin, copper and zinc

(c) Silver, mercury, tin, copper and aluminium

(d) Gold, mercury, tin, copper and zinc

Answer: (a)

15. Which of the following substances are not responsible for water hardness?

(a) Calcium carbonate

(b) Magnesium carbonate

(c) Calcium nitrate

(d) Calcium hydrogen nitrate

Answer: (c)

16. Different plant parts in which leukoplasts are present are:

(a) Roots and underground stem.

(b) Green leaves

(c) Flowers and fruits

(d) Green parts of young stems

Answer: (a)

17. Pteridophyta do not have

(a) Leaves

(b) Stem

(c) Roots

(d) Flowers

Answer: (d)

18. In which group of animals, Coelom is filled with blood?

(a) Annelida

(b) Arthropoda

(c) Nematoda

(d) Echinodermata

Answer: (b)

19. Lack of oxygen in muscles often leads to cramps among athletes. The reason for this is

(a) Conversion of pyruvate to ethanol

(b) Conversion of pyruvate into lactic acid

(c) No conversion of glucose o pyruvate

(d) Conversion of pyruvate to glucose

Answer: (b)

20. Physiographically Palampur, Dharamshala and Jogindernagar in Himachal Pradesh are situated in which of the following zone?

(a) Humid Sub Tropical

(b) Sub Temperate

(c) Sub Humid Tropical

(d) Wet Sub Temperate

Answer: (d)

21. Which of the following was not a princely state or Thakurai which was clubbed to form the Mahasu district in 1948?

(a) Koti

(b) Darkoti

(c) Ghund

(d) Ani

Answer: (d)

22. 'Zahor' is Tibetan name of which of the following district of Himachal Pradesh?

(a) Kinnaur

(b) Mandi

(c) Lahul and Spiti

(d) Kullu

Answer: (b)

23. Which snow-clad peak of Himachal Pradesh is shaped somewhat like Matterhorn in Switzerland?

(a) Gyephang

(b) Reo Purgyil

(c) Jorkhanden

(d) Manirang

Answer: (b)

24. Which of the following combination is not correct?

(a) Pangwal-Doghri

(b) Kinner or Kinnaura-Janckang

(c) Gaddi- Batta-satta

(d) Swangla- Jhanjrara

Answer: (d)

25. Match List I and List II and select the correct answer from the codes given below?

List I List II

i) Kayang (A) Sirmaur

ii) Jhanjar (B) Una

iii) Keekli and Bangra (C) Chamba

iv) Jhoori (D) Lahul

(E) Kinnaur

Codes:

(a) i-E, ii-A, iii- D, iv- C

(b) i-E, ii-C, iii- B, iv- A

(c) i-D, ii-C, iii- B, iv- A

(d) i-A, ii-C, iii- B, iv- D

Answer: (b)

26. Lohri has been declared as state-level festival and 'First Lohri festival' was celebrated on 13th Jaunary 2010 at which of the following place?

(a) Santokhgarh

(b) Pragpur

(c) Nalagarh

(d) Paonta Sahib

Answer: (b)

27. Which of the following temple is believed to be constructed by two merchants 'Ahuka' and 'Manyka'?

(a) Baijnath temple

(b) Chintpurni Temple

(c) Lakshmi Nayarayn temple Chamba

(d) Masroor Temple

Answer: (a)

28. The largest collection of 'Kangyur and 'Tangyur' is placed in the library of which of the following Gompa?

(a) Gemur

(b) Kardang

(c) Tayul

(d) Sashur

Answer: (b)

29. Which of the following statement is not correct?

(a) The Arki school of painting was founded by Raja Jagat Singh

(b) The Basholi school of painting came into prominence from the time of Raja Kripal Pal

(c) The Kangra paintings have got Geographical indicator.

(d) Chamba was one of the principal centres of Pahari miniature paintings.

Answer: (a)

30. In which of the following valley, Himachal Pradesh Language, Art and Culture Academy found 600 years old manuscript that deals with the Ayurvedic System of Medicine?

(a) Sangla Valley

(b) Kullu Valley

(c) Balh valley'

(d) Spiti Valley

Answer: (d)

31. Which of the following combination is not correct?

(a) Fatehpur Fort: Bandla Dhar

(b) Tiun Fort: Tiun Dhar

(c) Devi Badoli Temple: Jhanjiar Dhar

(d) Dagoga Malhot: Kot Dhar

Answer: (a)

32. The only coin special to Chamba, five of which makes an 'anna' is the:

(a) Dhela

(b) Pi

(c) Chakli

(d) Ratti

Answer: (c)

33. Who amongst the following was the first to examine the archaeological remains in Chamba and Bharmour?

(a) Colonel Reid

(b) Mr. Vigne

(c) General Cunningham

(d) Sir Henry Davies

Answer: (c)

34. What is the script of earliest rock inscription found at Pathiar and Kanihara?

(a) Brahmi

(b) Kharoshti

(c) Pali

(d) Sharda

Answer: (b)

35. What is the name of an opera festival which is annually held at the Tibetan Institute of Performing Arts(TIPA) at Mcleodganj and was an annual feature in Lhasa prior to 1959?

(a) Losar

(b) Shoton

(c) Thanka

(d) Dajyur

Answer: (b)

36. Which of the following valley is without exception the most rugged glen of Kinnaur district?

(a) Tidong Valley

(b) Baspa Valley

(c) Bhabha Valley

(d) Lippa Valley

Answer: (a)

37. 'Jeyeshthang' and 'Kanishthang' are the names given to which of the following?

(a) Local Deities of Kinnaur District

(b) Valleys of Lahul Spiti

(c) Upper House and Lower house of village khap of Malana

(d) Mountain peaks in Sanla valley

Answer: (c)

38. Which of the following country was relegated to second position by Lahul Spiti by achieving the highest per hectare production of potato?

(a) Belgium

(b) Spain

(c) Netherland

(d) France

Answer: (c)

39. The first mention of which of the following place came in 19=817 from the diary of the Scottish officer brothers?

(a) Dharamshala

(b) Shimla

(c) Kasauli

(d) Subathu

Answer: (b)

41. What is the name of web-based software implemented by the Department of Transport of Himachal Pradesh for issuing Driving Licences?

(a) Vahan

(b) Sarathi

(c) Sathi

(d) Sahyogi

Answer: (a)

42. Name the Superintendent of Botanical Garden who set up 'Delhi Tea Estate' in 1852?

(a) Major Straut

(b) Dr Jameson

(c) Alexander Couts

(d) Samuel Stokes

Answer: (b)

43. After intensive research and success of the project which district of H.P.is likely to emerge as pistachios bowl of the state?

(a) Lahul Spiti

(b) Una

(c) Kangra

(d) Kinnaur

Answer: (c)

44. Where is the first 'Emu' breeding farm of H.P. set up by Multi-level marketing company 'Easy Way with'?

(a) Gandwal in Una

(b) Jeori in Shimla

(c) Paonta Sahib in Sirmaur

(d) Jwali in Kangra

Answer: (a)

45. Who amongst the following were the two wildlife experts who were the main force behind setting up Himachal's first 'Bird Ringing Station ' at Salopra?

(a) Col. Napier and Donald Macleed

(b) Henry Hardinge and Hugh Gough

(c) Franscis Bunar and T. H, Walkar

(d) William Finch and Thomas Coryat

Answer: (c)

46. Which of the following has been included in the 8 wonders of Shanghai Cooperation Organization (SCO)?

(a) Bhimbetka caves

(b) Golden Temple

(c) Statue of Unity

(d) Amber Fort

Answer: (c)

47. To which country gifted a 'Made in India' patrol vessel named 'KAAMIYAAB'?

(a) Sri Lanka

(b) Maldives

(c) South Africa

(d) Bangladesh

Answer: (b)

48. Which Indian Air Force aircraft decommissioned on December 27,2019?

(a) MiG-27

(b) MiG-29

(c) Sukhoi-30

(d) MiG-21

Answer: (a)

49. Which Tribal refugee community will now be given permission to settle in Tripura following the signing of a historic agreement on January 16, 2020?

(a) Jayantia

(b) Bru-Reang

(c) Tengma-Bodo

(d) Deori-Garo

Answer: (b)

50. What is the ranking of Indian Passport in Henry Passport Index 2020?

(a) 40

(b) 52

(c) 66

(d) 84

Answer: (d)

51. Where is the headquarter of Global Tiger Forum (GTF)?

(a) Kathmandu

(b) New Delhi

(c) Dhaka

(d) Beijing

Answer: (b)

52. What is 'BOID QIT', which was in the news recently?

(a) Biodiversity conservation techniques

(b) Digital monitoring of the borders

(c) DNA editing tool

(d) F-16 Missile equipment

Answer: (b)

53. What is the status of House Sparrow in India as per the State of India's Birds 2020 Report?

(a) Stable

(b) Uncertain

(c) Strong Decline

(d) Data not available

Answer: (a)

54. India signed an agreement with which country to establish Addu Tourism?

(a) Maldives

(b) Bhutan

(c) Afghanistan

(d) Nepal

Answer: (a)

55. What was India's rank among 156 countries in the Global Happiness Index 2019?

(a) 140th

(b) 124th

(c) 132nd

(d) 137th

Answer: (a)

56. Which state Government has launched 'One family, one job' scheme?

(a) Uttarakhand

(b) Sikkim

(c) Meghalaya

(d) Madhya Pradesh

Answer: (b)

57. Which cities are called 'Non-attainment cities' in India?

(a) The cities where solid waste management system has not been implemented

(b) The cities that are not following water quality standards

(c) The cities which are not complying noise pollution norms

(d) Consistently showing poorer air quality than National Ambient Air Quality Standards

Answer: (d)

58. Which country topped the list of Global Diplomacy Index 2019 released by Sydney based Lowy institute?

(a) USA

(b) Russia

(c) France

(d) China

Answer: (d)

59. Which country has criminalized offences related to match-fixing?

(a) Pakistan

(b) South Africa

(c) Bangladesh

(d) Sri Lanka

Answer: (d)

60. 'Bada Dashain' is the festival celebrated in which country?

(a) India

(b) Nepal

(c) Myanmar

(d) Sri Lanka

Answer: (b)

61. What is the campaign theme of the 'International Women's Day 2020'?

(a) Planet 50-50 by 2030

(b) Equality for women

(c) Think Equal, Act Equal

(d) Each for Equal

Answer: (d)

62. The term 'Operation Car Wash' that was making news recently, is related to which country?

(a) Brazil

(b) South Africa

(c) Russia

(d) Argentina

Answer: (a)

63. Which country will host the UN Climate Summit "COP26'?

(a) USA

(b) UK

(c) France

(d) India

Answer: (b)

64. In the latest report (2019) World Bank appreciated India's efforts and policies to

(a) Reduce Poverty by half since 1991

(b) Provide clean and wholesome water to all

(c) Immunization all the children in the age group 0-5 years

(d) Achieve gender parity in primary education

Answer: (a)

65. The Nobel Prize 2019 for Economics has been awarded to Abhijit Bhanerjee, Esher Duflo and Michael Kremer for:

(a) To discover the most effective ways to tackle poverty in the developing world

(b) To discover consumption pattern among rural mass

(c) To discover decision making under asymmetric information

(d) To discover the role of non-economic factors on trade distortions

Answer: (a)

66. Why is there a great concern about the 'microbeads' that are released into the environment?

(a) They are considered harmful to the marine ecosystem

(b) They are considered to cause skin cancer in children

(c) They are small enough to be absorbed by crop plants in irrigated fields

(d) They are often found to be used as food adulterants.

Answer: (a)

67. Among the following which one is the largest exporter of rice in the world in the last 5 years?

(a) China

(b) India

(c) Myanmar

(d) Vietnam

Answer: (b)

68. Which country's capital name is renamed as "Nursultan'?

(a) Kazakhstan

(b) Uzbekistan

(c) Azerbaijan

(d) Kyrgyzstan

Answer: (a)

69. Which of the following are called Brettonwoods Twins?

(a) IMF & IBRD

(b) IMF & WTO

(c) IBRD & WTO

(d) None of the above

Answer: (a)

70. Which state got a separate high court on 1 January 2019, which is the 25th high court of India?

(a) Telangana

(b) Mizoram

(c) Sikkim

d) Andhra Pradesh

Answer: (d)

71. Which of the following states do not have a bicameral legislature?

(a) Jammu & Kashmir

(b) Telangana

(c) Karnataka

(d) West Bengal

Answer: (d)

72. Which state first adopted the Panchayati Raj in India in 1959?

(a) Rajasthan

(b) Karnataka

(c) Gujarat

(d) Punjab

Answer: (a)

73. Which of the following is/are true regarding Panchayati Raj system?

I. The act won't apply to Darjeeling district of West Bengal.

II. Allotment of seats in constituencies for Panchayat elections cannot be questioned in court of law.

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) None of these

Answer: (c)

74. Which of the following are recommendations of the L.M. Singhvi Committee?

I. Nyaya Panchayat should be created for a cluster of villages.

II. Constitutional recognition for Panchayati Raj institutions.

III. More financial resources for village panchayats.

(a) II & III

(b) I & III

(c) I & II

(d) All of these

Answer: (d)

75. PAHAL Scheme is related with?

(a) Agricultural loan

(b) Direct transfer of LPG subsidy

(c) Women education

(d) Child Education

Answer: (b)

76. Under which Schedule of Constitution of India can the transfer of tribal land to private parties for mining be declared null and void?

(a) Third schedule

(b) Fifth schedule

(c) Ninth schedule

(d) Twelfth schedule

Answer: (b)

77. Rajya Sabha can delay the finance bill sent for the consideration by the Lok Sabha for a maximum period of:

(a) 14 days

(b) 15 days

(c) 1 month

(d) 6 months

Answer: (a)

78. The Constitution 86th amendment Act, 2002 deals with:

(a) Right to Education a Fundamental Right for children in the range of 6 to 14 years

(b) Right to employment a fundamental right

(c) Right to employment a fundamental right for rural people

(d) Right to education a Fundamental Right for children in range of 5 – 13 years.

Answer: (a)

79. National Human Rights Commission is a

(a) Constitutional Body

(b) Extra Constitutional body

(c) Statutory body

(d) Public Private body

Answer: (c)

80. Which Union Ministry has launched a new portal 'Santusht' for effective delivery of public service?

(a) Ministry of Education

(b) Ministry of Environment

(c) Ministry of Labour and Employment

(d) Ministry of Finance

Answer: (c)

81. Which state topped the good governance index (GGI), launched by the Central Government on 25th December 2019?

(a) Tamil Nadu

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) Gujarat

Answer: (a)

82. Who among the following was not an Arya Samajist?

(a) Lala Hansraj

(b) Baba Ramchandra

(c) Bhai Parmananda

(d) Lala Lajpat Rai

Answer: (b)

83. Which of the following organization was the last to be established?

(a) Rashtriya Swayamsevak Sangh

(b) Hindu Mahasabha

(c) Satya Sodhak Samaj

(d) Hindustan Republican Association

Answer: (a)

84. When was the 'Vernacular Press Act' passed?

(a) 1878

(b) 1881

(c) 1884

(d) 1887

Answer: (a)

85. Which one of the following regions did the 'Pabna' Revolt (1873-76) take place?

(a) Punjab

(b) Gujarat

(c) Bengal

(d) Malabar

Answer: (c)

86. In which year was the first session of the 'Chamber of Princes' held?

(a) 1858

(b) 1905

(c) 1921

(d) 1935

Answer: (c)

87. Who presided over the commission appointed on Famine Policy in 1880?

(a) James Lyall

(b) Richard Strachey

(c) Anthony Mac Donnel

(d) John Lawrence

Answer: (b)

88. Which one of the following attended the 'Congress of Opposed Nationalists' at Brussels in 1927?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Maulana Abdul Kalam Azad

(c) Dr B.R. Ambedkar

(d) Jawaharlal Nehru

Answer: (d)

89. What was 'Ulgulan'?

(a) A Munda Revolt

(b) A Khasi Revolt

(c) A Bhil Revolt

(d) A Koya Revolt

Answer: (a)

90. Which one of the following organization was the last to be established?

(a) East India Association

(b) Madras Mahajan Sabha

(c) Indian Association

(d) Poona Sarvajanik Sabha

Answer: (b)

91. When did the British Prime Minister declare in the British Parliament that transfer of power to responsible India hands will be done by June 1948?

(a) January 26, 1947

(b) February 20, 1947

(c) March 20, 1947

(d) January 20, 1947

Answer: (b)

92. Which of the following works was written by 'Sachindranath Sanyal' to attract the youth to Revolutionary Nationalism?

(a) Bhavani Mandir

(b) Manifesto of Navjawan Sabha

(c) Philosophy of the Bomb

(d) Bandi Jivan

Answer: (d)

93. Which one of the following is not a soil type in India?

(a) Arid

(b) Peat

(c) Laterite

(d) Choes

Answer: (d)

94. Jalandhar doab is closely related to which of the following?

(a) Area between Ghaggar and Sutlej

(b) Area between Beas and Ravi

(c) Area between Chenab and Ravi

(d) Area between Beas and Sutlej

Answer: (d)

95. Which of the following is the highest peak in the eastern ghats?

(a) Madugula Konda

(b) Arma Konda

(c) Gali Konda

(d) Vagai Konda

Answer: (b)

96. Khetri has rich deposits of:

(a) Mica

(b) Salt

(c) Copper

(d) Gypsum

Answer: (c)

97. 49th parallel is associated with:

(a) Portugal and Spain

(b) Canada & USA

(c) Germany and Poland

(d) Kazakhstan and Turkmenistan

Answer: (b)

98. Lena river in Russia empties in :

(a) Laptev Sea

(b) Lake Baikal

(c) Sea of Okhotsk

(d) Barents Sea

Answer: (a)

99. Barren Falls are associated with which structural division of Australia?

(a) Eastern Highlands

(b) Western Plateau

(c) Central Lowlands

d) Barkley Tableland

Answer: (a)

100. Winnipeg in Canada is famous for:

(a) Fur trapping

(b) Softwood collection

(c) Saw mills

(d) Newsprint

Answer: (b)

Comments

Popular Posts

History of Himachal Pradesh - PART 1 | HP history questions | Himachal Pradesh history | HP GK Study

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Mandi, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu. Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket.  Sujanpur Tira Fort >> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ? Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma   1. Who was the founder of Chamba State? Ans: Meru Verma in 550 A.D 2. Who was the founder of Kehlur State? Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D 3. Who founded Suket State?  Ans: Veer Sen in 765 A.D 4.  Who founded Nalagarh State? Ans: Ajay Chand in 100 A.D. 5. Who was the founder of Nurpur State? Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D. 6.  Who was the founder of Sirmour State? Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D 7.  Who founded Trigarta State?  Ans: Raja Susharma 8. Who was the founder of the princely state of Mandi? Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D;

Himachal Pradesh General Knowledge - Major Rivers in Himachal Pradesh | Rivers, their tributaries and Lakes of Himachal Pradesh

A) Rivers in Himachal Pradesh : The major drainage system of Himachal Pradesh is based on the flow of rivers like Chenab, Ravi, Beas, Satluj and Yamuna . Rivers in Himachal Pradesh have a unique distinction of providing water to Indus and Gangetic basins.  The water passes into both Bay of Bengal as well as the Arabian Sea. Himachal Pradesh Rivers 1. Satluj : Vedic Name : Satudri Sanskrit Name : Shatdru Origin : Rakas Tal near Mansarover Lake Major Tributaries : Nogli, Baspa, Spiti Distance covered in Himachal : 320 km 2. Beas : Vedic Name : Arijikiya or Arijikuja Sanskrit Name : Vipasa Origin : Byas Kund at Rohtang Pass Major Tributaries : Banganga, Chakki, Parbati, Uhl, Tirthan, Luni, Sainj, Binwa, Harli Distance covered in Himachal : 256 km 3. Ravi : Vedic Name : Purushni Sanskrit Name : Iravati Origin : Bara Banghal (Bhandal and Tantgiri Glaciers) Major Tributaries :Tantgiri, Chatrini, Siul, Bhandar, Baira Distance covered in Himachal :158 km 4. Ch

Himachal Pradesh General Knowledge| HP GK Study | HP Allied Servcies exams questions and answers

In this post, I am bringing those questions which are hardly known to most of the aspirants. I hope you will be more than happy to know the unknown things related to Education and media for HP GK : 1. What is the name of a Hindi Magazine (monthly) which was started during the early sixties but remained suspended during 1956-66? Ans: Sahitya Darshan 2. After the suspension, when was the above-mentioned magazine revived? Ans: At the end of 1967 3. Which non- regional newspaper commands the largest circulation in Himachal Pradesh? Ans: The Tribune; It's probably because this paper is published from Chandigarh - a place nearest to the state of Himachal Pradesh 4. What are the major dialects in which AIR Shimla broadcasts programmes? Ans : Kangri, Chambiali, Mandiyali, Kinnauri and Sirmauri 5. Under the reign of which ruler, the education system in Himachal Pradesh flourished? Ans: Raja Shamsher Prakash of Sirmaur 6. Which ruler had established a "madrasa&quo

Fairs and festivals of Himachal Pradesh | Himachal GK | HP Allied Services questions | HPSSSB examinations questions answers | Himachal Pradesh General Knowledge

Himachal Pradesh has numerous fairs and festivals and to Himachalis any opportunity for celebrations is welcome. All these colourful festivals and fairs provide healthy recreation and marketing places for the inhabitants. Traders from far and near join these fairs to display articles like clothes, wool, pashmina, furs, leather, pottery, metalware, ornaments as well as other local products. >> Important Fairs in Himachal Pradesh : - Minjar Fair: Celebrated in the district of Chamba at a place 'Chaugan' in Chamba town. Minjar means Maize flowers. This fair starts on the second Sunday of 'Sawan' month (August). - Kullu Dussehra: It begins on the Vijay Dashmi day in Kullu District and continues for seven days. - Shivratri Fair: Celebrated in Mandi District during the month of February on Shivratri Day . This fair also lasts for seven days and artists from different parts of the country provide their performances. - Naina Devi Fair: It is held at Naina Devi